Foredrag

Foredrag

Holdnr Navn Start tid Ugedag Start  
191851 Danmark i rummet 19:00 Tor 21‑03‑2019
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Selvom Danmark er et lille land, er vi alligevel både videnskabeligt og teknologisk involveret i mange internationale rummissioner og også bemandet rumfart med vores danske astronaut Andreas Mogensen. Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space, vil fortælle om nogle af de aktuelle og fremtidige missioner, hvor danskrumforskning og rumindustri er med på banen – fra Swarm-missionen, der løfter arven efter Ørsted-satellitten, til James Webb Space Telescope, som bliver det hidtil største rumteleskop. Dertil kommer Juno-sonden, der kredser om Jupiter, Planck-satellitten, som har studeret eftergløden fra big bang og ASIM-insrumentet, der studerer kæmpelyn fra den Internationale Rumstation.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 191851
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 21-03-2019 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Michael Linden-Vørnle
Priser:
182900 Det nye Kina 14:00 Tor 29‑11‑2018
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Udviklingen i Kina går stadig utrolig hurtigt. Ikke alt er, som det har været de sidste 30 år. Der sker så store forandringer i disse år, at man nu taler om ”Det nye Kina”. Journalist og tidl. krigskorrespondent Jan Larsen fortæller om det nye Kina og bringer os rundt i næsten alle dele af det kinesiske samfund. Foredraget afholdes i samarbejde med Næstved Folkeuniversitet.

Økonomien er gået ned i gear - og det giver nye udfordringer. De forventede politiske reformer er ikke kommet, menneskerettighederne er blevet forværret og gældsbyrderne er truende store. Og kineserne skal nu forbruge i stedet for at spare op. Der skal mere gang i servicefagene og produktionen i ”verdens fabrik” skal opgraderes. Samtidig er magten i forbløffende grad blevet samlet om Kina´s nye stærke mand, Xi Jinping, senest med hans udnævnelse til topleder på livstid. Og han har mange planer for fremtidens Kina. Det giver store ændringer for kineserne og for os. I realiteten er vi og hele verden blevet så afhængige af Kina, at man må spørge: hvor ender det? Og hvem er han egentlig, Xi Jinping, som har samlet al magt omkring sin person.

Foredraget kommer ind på en lang række af de emner, der er forudsætningen for at forstå hvad der sker i Det nye Kina. Jan Larsen har i over 13 år fulgt udviklingen i Kina på tæt hold, heraf seks år som TV-avisens korrespondent i Beijing. Målet med foredraget er at komme ind bag facaden. Derfor er der flere af konklusionerne, der bryder med de normer og forestillinger vi har om, hvad der foregår i Kina. Foredraget – med masser af personlige oplevelser og tv-klip - bringer os rundt i næsten alle dele af det kinesiske samfund. Fra det hårde hverdagsliv til den politiske top - fra kvindernes rolle til Kinas nye magt i verden. Men også om militærmagten Kina; om der egentlig er forskel på 1 og 2-barns politikken; Spøgelsesbyer som følge af boligbobler; erhvervslivets vilde planer; det evige opgør mellem tradition og nyskabelse og en hverdag fyldt med forurening og overvågning.  

  

 

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 182900
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 29-11-2018 14:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Jan Larsen
Priser:
Almen DKK 50,00
Pensionist DKK 50,00
Efterlønsmodtager DKK 50,00
Arbejdsledig DKK 50,00
Kontanthjælpsmodtager DKK 50,00
191852 Kære Zoe Ukhona 19:00 Tor 07‑03‑2019
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Et forfriskende og inspirerende bud på, hvor lykken kan ligge og hvordan man kan prioritere i livet. Med udgangspunkt i sin nye bog ”Kære Zoe Ukhona” fortæller Pelle Hvenegaard ærligt, rørende og hvor der er plads til det humoristiske om de seks år, der gik fra første gang han og Caroline mødte hinanden på en blind date, til de første gang holdt deres lille adoptivdatter i armene i Pretoria i Sydafrika. Det er en fortælling om at have prøvet det meste. Om at have rejst i store dele af verden og om at have bevæget sig på alt fra de bonede gulve til livets skyggesider og at have opnået rigtig meget af det, mange umiddelbart forbinder med lykken. Det handler om, hvordan det er at gennemgå benhårde fertilitetsbehandlinger og om, hvor slidsomt det er at gå rundt i næsten to år, hvor du hver dag kan blive ringet op og få at vide, du er blevet far – uden at det sker. Og så selvfølgelig slutteligt, hvordan det er, når opkaldet endelig kommer og ikke mindst, hvordan det er endelig at holde sin lille pige i armene efter så mange års higen.

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 191852
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 07-03-2019 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Pelle Hvenegaard
Priser:
Almen DKK 100,00
Pensionist DKK 100,00
Efterlønsmodtager DKK 100,00
Arbejdsledig DKK 100,00
Kontanthjælpsmodtager DKK 100,00
191850 Kulturhistoriske guldkorn 19:00 Tor 17‑01‑2019
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

ved Bodil Heiede
Cand.mag. i religion/religionshistorie og historie

Viden om kulturarv er en forudsætning for et vellykket kulturmøde.Kultur er både snusfornuft, vaner, tradition og religion. Kulturarven er indlejret i vores fælles sprog. Her er der opsamlet bevingede ord, ordsprog, fortællinger og symboler, der kan fortælle os, hvem vi er. I sproget findes der historiske lag formet af vores traditionelle livsformer og skiftende tiders idealer og kontakter. Der vil blive givet eksempler på hvordan havet, landbruget, familiemønsteret, troen på Gud og skæbnen og god opførsel har sat sig i sproget. Kendskab til sproghistorie giver muligheder for at finde identitet, skabe forandring og at forme fællesskab med nye mennesker. 

 

Foredraget bygger på mange års kulturstudier og et stort engagement i undervisning og kulturmøde

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 191850
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 17-01-2019 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Bodil Heiede
Priser:
Almen DKK 80,00
Pensionist DKK 80,00
Efterlønsmodtager DKK 80,00
Arbejdsledig DKK 80,00
Kontanthjælpsmodtager DKK 80,00
182803 Stresshåndtering og mindfulness 13:00 Ons 28‑11‑2018
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Stress kan komme i mange forklædninger. I år 2020 forudsiges at halvdelen af alle sygdomme kan føres tilbage til stress. Lær om stressens biologi, hvad der sker fysisk og psykisk i kroppen og hjernen.

Kender du en der er ramt af stress, eller er du selv stresset, og vil du vide mere om, hvordan du forebygger stress?

Bliv klog på hvordan netop du håndterer ting, der stresser dig. Få værktøjer til at ændre negative tanker og få styr på evt. stress. Få enkle øvelser du kan bruge hjemme, blandt andet mindfulness og let afspænding.

Du kan altid gøre noget!

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 182803
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 28-11-2018 13:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Annagrethe Bertelsen
Priser:
Almen DKK 75,00
Pensionist DKK 75,00
Efterlønsmodtager DKK 75,00
Arbejdsledig DKK 75,00
Kontanthjælpsmodtager DKK 75,00
182907 Vinsmagning 19:00 Ons 10‑10‑2018
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Bliv klogere på verdens vinkulturer, jo mere man ved om det der skænkes i glasset, jo mere bevidst bliver man om sammenhængen mellem kvalitet, kvantitet og pris. Hver aften prøve smager vi forskellige vine og der skal påregnes en ekstra udgift pr. gang på 100,- til 150,- kr. Efterårets temaer er:

Østeuropa - Ungarn

Ungarn har en vinkultur, som går tusinder af år tilbage i tiden. Derfor har Ungarn vinsorter, som muligvis er oprindelsen til dem, vi kender så godt andre steder i Europa. Her laves sprøde hvidvine, kraftige rødvine og ikke mindst den eksklusive søde Tokaji. Ungarn har under kommunismen korporative tankegang fokuseret på landvin. Nu er den nye generation ved at ligge om og igen lave høj kvalitets vin.    

Tilbudsvin

”Hvad kan man få for en ti’er” sang Shu-bi-dua engang. Det kan vi nok ikke få vin for i dagens Danmark. Men tilbuds jagten går ind, og vi må se hvad Supermarkederne og vinhandlerne kan diske op med af ”Rigtig” gode tilbud på dagen. Det skal nok blive en spændende og anderledes aften med overraskelser af både gode og mindre gode oplevelser.

Blindsmagning

Traditionen tro slutter vi sæsonen 2018 af med Blindsmagning. Vi skal bruge alle de 3 sanser – Syns, duft og smag. Vi skal gætte Druen i glasset, oprindelsesland og vinområde.

Der er lagt op til en rigtig hyggelig aften med en masse god snak om vin.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 182907
Status: Igangsat
Første møde: 10-10-2018 19:00
Mødegange: 3
Lektioner: 3
Undervisere: Mik Risom Pedersen
Priser:
Almen DKK 250,00
Pensionist DKK 250,00
Efterlønsmodtager DKK 250,00
Arbejdsledig DKK 250,00
Kontanthjælpsmodtager DKK 250,00
191801 Vinsmagning 19:00 Ons 30‑01‑2019
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Bliv klogere på verdens vinkulturer, jo mere man ved om det der skænkes i glasset, jo mere bevidst bliver man om sammenhængen mellem kvalitet, kvantitet og pris. Hver aften prøve smager vi forskellige vine og der skal påregnes en ekstra udgift pr. gang på 100,- til 150,- kr. Efterårets temaer er:

Argentina – 1 vingård

Argentina er verdens femtestørste vinproducent, på trods af at landet først for alvor er kommet på de europæiske vinhylder indenfor de seneste ti års tid. Vi skal smage hvad en enkelt vingård kan frembringe.  Fra Entry vinene til de dyre cuvéer og over forskellige druesorter. Vi fokuserer på Malbec og Cabernet Sauvignon.  

Syrah eller Shiraz

Den blå drue, der ofte bruges til at skabe fyldige vine med god syre og masser af mørk frugt i smagen. Navnet Syrah bruges i det sydlige Frankrig (hvor druen stammer fra), mens Shiraz er navnet der benyttes i Australien. Vi kommer også til andre egne af Europa og oversøisk, men til sidst 2 flasker til Blind smagning. Hvem vinder?

Italien – Ripasso

Valpolicella er et vinområde i Veneto i det nordøstlige Italien, øst for Gardasøen. Det er mest kendt for sin kraftige Amarone, men det er den næsten lige så velkendte lillebror Ripasso som vi skal smage. Fra gammel tid var egnen mest kendt for sin søde dessertvin Recioto. Ordet Valpolicella betyder kort "dalen med de mange kældre", et kælenavn, området fik under Romerriget.

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 191801
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 30-01-2019 19:00
Mødegange: 3
Lektioner: 3
Undervisere: Mik Risom Pedersen
Priser:
Almen DKK 300,00
Pensionist DKK 300,00
Efterlønsmodtager DKK 300,00
Arbejdsledig DKK 300,00
Kontanthjælpsmodtager DKK 300,00